Spel och musik

Musik är en del av väldigt många delar av underhållningsvärlden och spel är minsann inte något undantag. Det vi alla älskar med musik är att dess förmåga att väcka känslor och få oss att verkligen ta del av nuet. Duktiga spelutvecklare är också medveten om dessa egenskaper och lägger ned mycket tid och energi på att se till att musiken verkligen representerar spelet de skapar.

Spel delar en viktig sak med film och tv: förmågan att kunna berätta en historia. Spel har dock ett väldigt speciellt sätt att göra detta då spelaren interagerar med historian på ett sätt de aldrig kan i film, tv eller ens böcker. Några utmaningar är spel därmed unikt utrustade att berätta historier som inget annat medium kan hantera. Och musiken kan vara en fantastisk facilitator av detta.

Musik är något som är väldigt effektvit för att väcka minnen och därmed även känslor. Alla som kan tänka tillbaka på några favoritspel de spelade när de var ung kan återupptäcka många härliga stunder bara genom att sätta sig ned och lyssna på musiken från spelet. Detta har varit sant ända sedan den moderna spelindustrin först började leverera spelupplevelser till massorna. Hur många kan trots allt inte sätta igång musik från exempelvis Super Mario Bros eller Legend of Zelda och drömma sig tillbaka till deras första upplevelser med spelen? Bara ett par toner in så är man omedelbart transporterad till det förflutna.

En stor del av musiken i moderna spel skapas från grunden för att bäst kunna stämma överens med miljön den ska användas i och de känslor som spelskaparen hoppas väcka till liv. Men det finns även spel som väldigt framgångsrikt licenserar existerande musik som de flesta känner till. Detta kan dock vara en större utmaning då många kan ha en väldigt personlig relation till ett stycke och kanske därmed hamar i ”fel” sinnesstämning. I kontrast till det spelskaparen hade vetal uppnå det vill säga.

Det är inte ovanligt att höra helt nya musikstycken spelade av symfoniorkestrar i moderna spel. Och jämförelsen mellan klassisk musik och modern spelmusik har därför gjorts upprepade gånger genom åren. Det finns många fantastiska musiktalager som arbetar inom spelindustrin idag och alla är de lika mån om att skapa utrolig musik till detta medium som de som skapar musik för musikens skull.