Musikfestivaler I Sverige som är värda ett besök

Många duktiga artister och musikband på samma plats, flera på samma dag. Människor från alla håll och kanter som har rest till samma plats för att uppleva känslan som bara går att uppleva när man hör en artist live. Det är musik som upplevs tillsammans med vänner eller främlingar. Här kommer mina förslag på några personliga favoriter i musikala Sverige.

Musikfestivaler I Sverige

Summerburst i Stockholm och Göteborg Summerburst drog först igång 2011, först då som en elektronisk festival och hölls endast i Stockholm. Stora stjärnor som David Guetta, Avicii, Adrian Lux, Sebjak, Eric Prydz, John Dahlbäck med flera uppträdde en under hel dag på Stockholm Stadium och det blev en total succé. Slutsålt och med 13 miljoner personer på plats. Under 2012 expanderade det och hölls i både Stockholm och Göteborg under två hela dagar i varje stad. I Göteborg var det 13 500 personer som var på plats varje dag och i Stockholm var det 22 500 per dag.

Under 2013 blev Summerburst Sveriges största musikfestival med sammanlagt 108 000 besökare totalt. Under 2014 sålde biljetterna återigen slut och i Göteborg (Nya Ullevi) var det då 50000 per dag och på Gärdet i Stockholm 60 000 per dag. Succén har fortsatt i de båda städerna under 2015 och 2016. Siffrorna talar sitt tydliga språk, det här är en folkkär och populär festival, även för mig. Det är en sommarfestival och är inte längre än två dagar. Det är en fördel för de som inte har mycket tid och som bara kan gå under en dag. Den sprider glädje och brukar ha ett brett Musikfestivaler I Sverigespektra av artister. Då den hålls i de största städerna i Sverige är de lätta att ta sig till. Way Out West i Göteborg I Göteborg, Slottsskogens hjärta finner du den årliga och oerhört populära musikfestivalen Way Out West.

Första gången som Way Out West arrangerades var 2007. Musik burkar kombineras på tre stora scener i Slottsskogen, som för de som inte vet, är en stor, vacker park i Göteborg. Festivalen har blivit hyllad av The Times och har blivit prisad av MTV som en av de mest innovativa festivaler i O Music Awards 2011. Festivalen hålls vanligtvis i mitten av augusti och under två-tre dagar. Det går att köpa biljetter till alla tre dagar eller bara till en om man vill det. Det är en personlig favorit som du bara inte får missa då det inte bara är en härlig gemenskap och folkfest utan festivalen erbjuder alltid ett brett spektra av artister.

Genom tiderna har de haft världsartister som Prince, Kanye West, Pet Shop Boys, Bon Iver, Alicia Keys, Florence and the Machine, First Aid Kit, José Gonzalez och Ellie Goulding. Stora svenska artister som Håkan Hellström, Veronica Maggio, Joakim Thåström, Robyn, The Ark och The Hives och många, många fler. För att inte tala om Stay Out West, där en hel del mindre band Musikfestivaler I Sverigeoch artister uppträder på olika klubbar runt om i Göteborg sent om kvällen. Storsjöyran i Östersund Storsjöyran är en gammal och traditionell festival som anordnas på Stortorget och Badhusparken i Östersund.

Festivalen är känd för den så kallade ”yranveckan” som inträffar innan festivalen tar sin början med gatufest, tivoli och krogstråk. Yran, med sina 40 000 besökare och runt 300 000 på dagarna innan, är en av Skandinaviens största musikfestivaler. Under 2009 gästade exempelvis Lady Gaga, som var ett stort dragplåster. Det här är en favorit, då det inte bara är en festival, utan flera dagar av festande innan festivalen ens har börjat.

Brännbollsyran i Umeå En underdog som förtjänar lite uppmärksamhet är Brännbollsyran i Umeå. Det är en musikfestival som kombineras med brännbollscupen. Festivalen har växt i popularitet de senaste åren och har haft artister som Icona Pop, Miryam Bryant och Veronica Maggio. År 2016 blev det publikrekord med 16 000 sålda biljetter. Det här är en festivalpärla i Norrland och är populär bland studenter men som är till för vem som helst.