Jobba som musikproducent

Att jobba som musikproducent kan vara något av det roligaste som finns. Men vad gör egentligen en musikproducent? Är du kanske nyfiken på hur det är att jobba inom musikbranschen eller bara generellt nyfiken? Här kommer en snabb genomgång om vad rollen innebär.

Vad gör en musikproducent?

musikproducent

En musikproducent har flera och varierande arbetsuppgifter. Oftast är det en roll som kan innebära en hel del ansvar, där det är vanligt att du agerar som en typ av musik-projektledare där ekonomi, avtal och annan scenteknik är viktiga delar. Mer specifikt kan det vara för att du får ansvara för mixning och inspelning eller att helt enkelt hålla koll på hela inspelarprocessen.

En musikproducent behöver vara duktig på planering, kommunikation och att samarbeta med andra. Det är vanligt att producenten har en särskild vision med musiken och som då kan ge ett perspektiv som hjälper att inspirera och att guida artister i deras karriärer. Varje musikproducent kan använda sig av olika strategier och det är därför ett yrke som är svårt att sammanfatta. Vanliga roller som oftast ingår i yrket är ingenjören, mentorn, remixaren, musikern och artisten.

En ingenjör fokuserar mycket på själva ljudet och ser då hela studion som ett instrument. Detta brukar vara den stereotypa bilden av en musikproducent, något som kanske inte är lika vanligt idag som förr. Det är däremot vanligt att en producent är som en mentor för flera artister och att deras roll handlar om att lyckas guida in dem på rätt väg i deras karriärer. Kanske den viktigaste egenskapen som en producent behöver ha är någon typ av musikkänsla. Annars kan det bli svårt, då en producent kommenterar och ger råd om låttexter, framträdanden och kvalité på musiken.

De flesta som är producenter är musiker eller artister själva och är med och arbetar på deras eget album. Jobbmöjligheter Det handlar alltså inte alltid om att man måste vara en duktig sångare eller ett tekniskt geni utan om att kunna möta olika personligheter och helt enkelt kunna uppmuntra och leda artister till att specialisera sig och göra sin egen grej. Jobbmöjligheterna för en musikproducent är lite olika, beroende på vilken väg du känner att du vill ta. Det finns en hel del utbildningar som man kan gå, men det viktigaste är en känsla för musik och att kunna marknadsföra sig själv. Kanske är du redan artist och vill prova att lära andra om dina erfarenheter. Eller så vill du börja från början, och då kan det vara en fördel att gå en utbildning för att få en extra skjuts.

Kända musikproducenter

Självklart finns det oerhört många talanger i Sverige när det kommer till musikproducenter. Max Martin är en känd musikproducent över hela världen och har arbetat med en hel drös av olika världsartister. Andra exempel på kända musikproducenter inom Sverige är Andreas Carlsson och Anders Bagge som ni kanske känner igen från Idol. Dessutom har Sverige talanger som RedOne, Robyn och Pelle Gunnerfeldt. Svenska oberoende Musikproducenter, SOM , är en sida där vem som vill får registrera sig som en frilansande musikproducent.