Flera strängar på din gitarr

Hur många strängar ska det vara på en gitarr egentligen? Ja det varierar inte särskilt mycket utan standard är sex strängar och som en exklusiv variant finns tolvsträngade gitarrer. Värre är det med basgitarrer. Då de blev populära på 1950-talet hade de fyra strängar, men nu är det inte ovanligt med fem eller till och med sex strängar.

Kan en gitarr se ut hur som helst?

Svaret är ja, särskilt om vi talar om elgitarrer. Det första elgitarrerna som dök upp på 1940-talet lånade i stort sätt sitt utseende från det traditionella akustiska gitarrerna. Då rock- och popmusiken uppstod kom det nya typer av elgitarrer som kallades plankor. De hade ingen resonans i kroppen utan var som uttrycket antyder en massiv bräda. Då hårdrocken implementerades så uppstod nya gitarrtyper som inte såg ut som gitarrer på minsta vis.

Gemensamt är dock sex strängar

Under de senaste 60 åren har gitarrister utvecklat gitarrspelet enormt. Gemensamt för de olika gitarrerna är dock att de fortfarande har sex strängar. De är dessutom i det flesta fall stämda på samma sätt som akustiska gitarrer var för 100 år sedan.